Bordercollie pentue 4.5.2022 Ruska&Bob!

Meidän Ruska, 5-v, ihana suloinen kaunis herkkä ja viisas punaruskea paimenkoiramme on nyt vihdoin tullut äidiksi! Tästä alkaa tassupitoinen suloinen kesä!

Neljä mustavalkoista (tricolour) pienokaista tupsahti maailmaan Ruusun päivänä 4.5, tarkalleen laskettuna aikana😊. Ensimmäisenä syntyi Rosalia (Ruusa) Ihana tyttö, jolla on paljon valkoista. Toisen meitä ilahdutti  ainoa poju, komea Romeo (Rollo). Kolmantena mustanaamainen kaunotar, Rafaela (Raffe) ja sokerina pohjalla, valkokauluksinen prinsessa Ramona (Mona).  Emme voi lakata ihastelemasta näitä suloisuuksia ja Ruskan äidillistä hoivaa. Meillä on jännittävä ihana kaksi kuukautta edessä seurata pentujen kasvua ja touhuja. Sitten, kun alkavat olla ”riiviöitä”, niin onkin aika muuttaa uusiin koteihin.

Uskomme, että Ruska periyttää pienilleen rauhallisuutta, iloisuutta, ohjaajaherkkyyttä sekä älyä paimennukseen. Toivomme, että Ruskan äidinperintönä tulee  Felltop Fannyn valloittavaa avoimuutta ja viisautta. Ja Ruskan iskän Bordeliz Sunen rohkeutta ja voimaa.  Pentujen isäksi valikoitui Anniina Holopaisen Felltop Bob, jonka rauhalliseen, luotettavaan ja periksiantamattomaan olemukseen olemme saaneet tutustua paimentreeneissä.

Pennut saavat Rantakorven kennelnimen. Nämä ovat vahvasti työlinjaisia pentuja, nämä eivät ole koti- tai näyttelykoiria eikä niiden paikka ole kaupungissa tai taajama-alueella.  Haluamme pentujen pääsevän viettämään viettiensä mukaista aktiivielämää työ- tai paimennusharrastuskoiriksi – ja samalla tärkeiksi perheenjäseniksi. Toki näillä koirilla voi harrastaa monipuolisesti muitakin lajeja. Kun paimenlinjainen bordecollie saa tehdä viettiensä mukaisia oikeita töitä, niin se on samalla myös erittäin hurmaava perhekoira ja rauhallinen kaveri.  Sopimattomassa ympäristössä siitä voi tulla ongelmakoira.

Alla on pentujen mahdollisille uusille omistajille kuvausta Ruskasta ja Bobista, toivomme sen auttavan pentujen valikoitumisessa juuri oikeille omistajille. Pennut saavat Rantakorven kennelnimen.

Felltop Bob

Pyysin Anniinalta tarkempaa kuvausta Bobista:

Bob on kompaktin kokoinen, lyhytkarvainen ja pystykorvainen työlinjainen bordercollie.

Se syttyi nuorena ja ajoi perusradan alle vuoden ikäisenä. Se on luonnollinen ja omaa hyvän eläinfiiliksen ja käsittelee eläimiä itsevarmasti. Stopilla on taipumusta luistaa. Bob kohtaa eläimet kuin eläimet hyvin. Se haluaa pitää kontaktia eläimiin aina, vaikka sille on luonnollisesti tullut hyvät flänkit ja haut. Sillä on hyvä työäly. Bob karsi itsensä sekä nauta että lammasmaajoukkueeseen ensimmäisellä kolmosluokkakaudellaan.

Bob on ollut tähän astisen elämänsä täysin terve. Sen kompakti koko, terve rakenne ja kevyt tapa liikkua sekä järki tekemisessä tekee siitä vähemmän riskialttiin. Arjessa huomaamaton ja simppeli. Tulee toimeen kaikkien ja kaiken kanssa, ei halua aiheuttaa konflikteja. Ei ole ahne.

Bobilla on jonkin verran jo hyvää jälkeläisnäyttöä, pennut iältään 1-2 vuotta. Kivesvikaa saattaa periyttää. Toistaiseksi muita terveydellisiä ongelmia ei ole esiintynyt.

*Nimi Felltop Bob
Rek.num. J2354/18u
Rotu bordercollie
Väri tricolour
Synt.aika 03.01 2018
Sukupuoli uros
Silmät OK.(22.09 -21) CEA dna norm
Lonkat 9.4-19;A-A, 00, LTV0, VA0
Perusrata hyväksytty 17.11 2018
Isä (Rek.num.) Shep (J2337/09u)
Emä (Rek.num.) Kemi Mae (J2336/15n)

Ruska

Ruska on ollut meille hyvä opettaja paimenkoiran kouluttamisessa ja mielenkiintoinen ja palkitseva taival sen kanssa onkin jo käyty – samalla kun Ruska on ollut tilan töissä emänsä rinnalla koko ajan.

Ruska on ollut todella helppo arjessa jo ihan pienestä pennusta lähtien. Ruskalle ei ole tarvinnut sanoa isosti mitään, se lukee ihmisten mielialoja ja toiveita herkästi, pienet vinkit riittää. Ruska sopeutuu ja mukautuu tilanteeseen kuin tilanteeseen, on helppo arjessa ja ymmärtää puhetta.  Ruska on oman sisarussarjansa herkemmästä päästä ja hieman arka myös paimenhommissa, minkä kyllä laitamme aika paljon oman kokemattomuutemme syyksi kouluttajina.  Ruska omaa hieman vartioimisviettiä ja toimii ovikellona ilmoittaen vieraista (toisin kuin äitinsä, joka on rosvojenkin paras kaveri).  Vuosien varrella on Ruskan itseluottamus kasvanut roimasti ja se ”handlaa” paimennushommat monipuolisesti. Ruskan vahvuus on kuuliaisuus ja tarkkuus – kun haluaa, että koira on juuri siinä missä pitää, niin Ruska on siellä, ja tekemässä oikeita asioita, hän on kuin ohjaajan oikea käsi.  Erityisen vahvoilla Ruska on lampaiden häkityksissä, porttihommissa, eläinten ohjaamisessa eri paikkoihin.  Ruska on rauhallinen ja kuuliainen eikä ”räjäyttele” eläimiä. Itsepäisimmät eläimet voivat kuitenkin tuottaa Ruskalle päänvaivaa.  Eli Ruskan pitää vielä harjoitella eläinten kohtaamista suuremmalla itseluottamuksella. Ruskalla on hyvät hakukaaret ja hän noutaa eläimet laidunten periltä tuoden ne rauhassa ohjaajalle.  Ruska saattaa välillä jäädä tuijottelemaan esim. kissoja tai ongenkohoa (=D), mitä emme ole kokeneet ongelmaksi, kuitenkin pentujen isän puolelta saadaan tasapainotusta tähän piirteeseen. Emme ole vielä päässeet kisaamisen makuun ja maailman mukaan, voihan olla, että tulevaisuudessa ehkä sitten tämäkin tempaisee meidät mukaansa. Paimennuksen perusrataa olemme kyllä treenanneet ja kävimme viime vuonna kokeilemassa sitä, mutta vielä emme läpäisseet.  Hankimme paimenkoirat työkavereiksi meidän tilan arkea helpottamaan ja se on meille tärkeintä.

Ruskalla on terveet lonkat ja kyynärät. Selkä on LTV1. Mitään tunnettuja perinnöllisiä sairauksia ei DNA-testien perusteella ole. Ruskan 17 täyssisarusta ovat olleet tietojemme mukaan terveitä, yhtä selkänikamavaivaista lukuunottamatta. Kaikki ovat syttyneet paimennukseen vaikkakaan kaikki eivät ole paimennuskäyttössä.  Alla tiedossa olevat terveystulokset:

Ruska A/A, 0/0, LTV1, CEA dna  norm, Pihka (Bambina) B/B, 0/0, SP0, LTV0, Taika A/B, 0/0, SP0, LTV0, Pulla (Kaikki -lonkat, kyynärät, olat, polvet, rintaranka) priimaa, ei virallisia lausuntoja, mutta kokeneen ortopedin), Freya B7B, 0/0, LTV0, VA0, olat terveet, Donna A/B, L7sakralisaatio (=luutunut virheellisesti)

 

Felltop Bob, pentujen isä